Републиканците во Претставничкиот дом започнуваат истрага против Бајден

Републиканското мнозинство во Претставничкиот дом започна долго најавувана истрага против претседателот Џо Бајден и неговото семејство.

„Сега кога демократите веќе немаат еднопартиско владеење во Вашингтон, доаѓа надзорот и одговорноста“, рече конгресменот Џејмс Комер, претседател на Комисијата за надзор на Претставничкиот дом.

Комитетот испрати серија писма во кои бара информации од Министерството за финансии за финансиски трансакции на членовите на семејството Бајден, кои се посочени како сомнителни. Тие извештаи се рутински, а владата автоматски издвојува поголеми финансиски трансакции, што само по себе не е доказ дека е сторено кривично дело.

Републиканците, исто така, побараа сведочење од поранешните директори на Твитер кои одлучија како социјалната мрежа ќе се справи со извештајот на Њујорк пост од октомври 2020 година за Хантер Бајден, помладиот син на претседателот. Републиканците тврдат дека објавувањето на приказната било задушено од политички причини.

Комер, републикански конгресмен, рече дека има „загрижувачки прашања“ за деловните зделки на Хантер Бајден и братот на претседателот Џејмс, што налага подлабока истрага.

Републиканските членови на Конгресот веќе една година ги анализираат пораките и финансиските трансакции пронајдени при претресот на лаптопот на Хантер, а сега имаат право да издаваат обврзувачки покани и да спроведат поагресивна истрага.

Даноците и странските деловни трансакции на Хантер Бајден се веќе под федерална истрага. Хантер никогаш не држел позиција за претседателската кампања или во Белата куќа, но неговото членство во управниот одбор на украинска енергетска компанија и обидите да обезбеди деловни зделки во Кина долго време покренаа прашања за тоа дали тој го искористил влијанието на неговиот татко за да го стори тоа.

Џо Бајден рече дека не разговарал со својот син за неговите работи во странство.

Back to top button
Close