Ристовски : Mногу поголема е смртноста во однос на клинички студии од „Фајзер“ одошто од „Астра Зенека“

Доктор Владимир Ристовски од Ковид центар „8 Септември“ во емисијата 24 анализа потенцираше дека преку 12 милиони граѓани од кои само 6 пројавиле компликации и само еден летален исход. Многу поголема е смртноста во однос на клинички студии од Фајзер одошто од Астра Зенека.

„Во однос на клиничките испитувања во САД, 3-4 испитаници добиле во реакција од вакцината, а во Британија на 24 000 од кои 1-2 пројавиле комликации.“ – вели доктор Ристовски.

Ристовски рече дека во моментот на клиниката има преку 150 пациенти хоспитализирани и повеќе од 85% кои се на кислородна поддршка, дел се во општа тешка состојба а во тријажниот дел има преку  стотина прегледи. Најголем број се со сатурација под 50, секојдневно има новопримени пациенти. Истакна дека не  треба да се заборават компликациите од ковид и дека компликациите од вакцината се минимални во однос на болеста.

 

 

Back to top button
Close