Ротари клуб Битола организираше Семинар за здравјето на жените и превенција од ХПВ инфекција

 

 

 

Што треба да знаеме за ХПВ (хуман папилома вирусот), кои заболувања ги предизвикува, што се постигнува со вакцината, сите овие прашања беа поставени и одговорени на семинарот на што денеска се одржа во Битола на тема „Здравјето на жените во Северна Македонија – превенција од рак на грлото на матката: Како да се намали ХПВ инфекцијата, инциденцата на рак на грлото на матката и други ХПВ поврзани болести“.

Семинарот беше во организација на Ротари клуб Битола во соработка со Rotary Djursholm од Шведска, од каде што дојде д-р Лилјана Кочоска Мараш, предавач на семинарот. Преку нејзиното излагање беа пренесени искуствата од шведскиот здравствен систем за превенција на инфекција со ХПВ и сите видови рак предизвикани од овој вирус. Домаќин на овој настан беше Високата медицинска школа при универзитетот Св. Климент Охридски Битола. Предавач од Македонија беше д-р Маја Аврамовска од клиничката болница д-р Трифун Пановски.

Предавачите и здравствените лица на семинарот, покрај што пренесуваа искуства и знаења, исто така и едуцираа за опасноста од ХПВ и за големиот број заболувања предизвикани од овој вирус. Споделија и практични совети за превенција преку вакцинација и како се одвива процесор на вакцинирање.

Организирањето на овој семинар е дел од заложбите на Ротари клуб Битола да се подигне свесноста на граѓаните и засегнатите страни за прашања поврзани со здравјето на жената и потребата од едукација на оваа тема.

„Преку проектите кои се спроведуваат и служиме на заедницата, давајќи пример и помагајќи таму каде што е најпотребно.  Ние се залагаме за нашите заедници и локално и во странство. Ги поддржуваме оние на кои им е потребна помош, се стремиме да го подобриме животот и носиме позитивни промени во нашите соседства. Секој настан, иницијатива или проект што го водиме – без разлика дали е локален, национален, меѓународен или онлајн – е вкоренет во поимот заедница. Тоа е затоа што веруваме дека општеството функционира подобро кога заедниците работат заедно”, изјави претседателот на Ротари клубот Битола – Илија Јолевски.

 

Back to top button
Close