РСЕ-Безбедносните служби спречиле терористички напад на бомбаш самоубиец

Агенцијата за разузнавање за РСЕ вели дека во соработка со безбедносни служби на земји членки на НАТО биле спречени терористички напади во Македонија и во соседството во кои биле инволвирани поддржувачи на екстремистичката идеологија на ИСИС. Дел од нив биле претходно осудени за тероризам.

Терористички акти кои се подготвувале на одредени локации во државата, како и напад врз комерцијален објект со користење на експлозивен појас кај нас и во странство, биле спречени од страна на Агенцијата за разузнавање во соработка со домашните безбедносни институции и партнерските разузнавачки служби од држави-членки на НАТО во изминатите три години, велат од Агенцијата за РСЕ.

Прв пат за овие закани јавноста дозна од претседателот Стево Пендаровски кој во новогодишното обраќање во Собранието на крајот на декември рече дека по добиените податоци од НАТО, во најмалку три наврати, изминативе години биле пресретнати терористички напади во подготвителните фази кои се одвивале надвор од нашата територија.

Детали за нападите, во кои држави се подготвувале и која била наивната цел, Пендаровски не кажа, туку само дека Алијансата, чија членка е земјава од март 2020 година, активно помага во делот на хибридни закани и на заканите од тероризам, пред сѐ поврзани со повратниците од војните на Блискиот исток.

Зад пресретнатите терористички закани стојат повратници од странски боишта
Во планираните терористички напади биле инволвирани поддржувачи на терористичката идеологија на „ИСИС“, потврдуваат од Агенцијата за разузнавање. Дел од нив се осудувани лица со издржани затворски казни за тероризам во Република Северна Македонија и во странство.

Целиот текст на РСЕ

Back to top button
Close