Румен Радев ја прекинува предизборната турнеја поради состојбата со Ковид-19 во Бугарија

Претседателот на Бугарија Румен Радев денеска свикува вонреден состанок со министрите на преодната влада во врска со ширењето на Ковид-19 во земјата, соопшти прес-службата на кабинетот.

Состанокот ќе се одржи во административната зграда на претседателот на Бугарија од 12.00 часот. Прес -центарот на Иницијативниот комитет „Румен Радев / Илијана Јотова“ како поддршка на нивната кандидатура за втор мандат објави дека поради средбата Румен Радев ја откажал својата изборна програма за тој ден.

Пред неколку дена, Радев, на бугарските новинари во Брисел коментираше дека владата е „предметна на критики“ за начинот на кој се спроведуваат новите мерки. „Повикувам да се разбере она што го прави владата. Да, тоа е предмет на критики од некои аспекти – за начинот на воведување одредени мерки. Но, не смееме да дозволиме врв што ќе го крене во воздух здравството, ќе доведе до целосно исцрпување на бугарските доктори“, изјави тогаш претседателот на Бугаријa.

Back to top button
Close