Русија ги национализира напуштените станови на Украинците во окупираните региони

Во регионите на Украина окупирани од руската армија ќе почнат да ги национализираат становите напуштени од Украинците. Ова го изјавија претставници на регионот Запорожје, како и самопрогласените „ЛНР“ и „ДНР“.

Првиот заменик-претседател на парламентот на Запорожје, Николај Пастушенко, ја објасни потребата од таква мерка со фактот дека „во текот на изминатите две години, во регионот се акумулираа многу празни станови“.

Во меѓувреме, во самопрогласената ЛНР на 27 март веќе стапи во сила закон со кој се регулира преминувањето во државна сопственост на становите кои беа напуштени од 2014 година.

„Зборуваме за становите на оние луѓе кои ја напуштија територијата на ЛНР и повеќе нема да се вратат овде“, објасни пратеникот на регионалниот парламент Алексеј Белецки. Тој појасни и дека не се зборува само за домување во станбени згради, туку и за напуштени приватни станбени градби.

Шефот на „ЛНР“, Леонид Пашечник, претходно назначен од Русија, рече дека регионот собрал податоци за 22 илјади напуштени станови и куќи, чии сопственици не плаќаат комуналии од 2014 година

Back to top button
Close