Руска кибер банда стои зад нападите врз болниците во Лондон

Руска кибер банда е најверојатно одговорна за нападот што ја прекина работата во болниците во Лондон и предизвика откажување на операциите и состаноци, изјави денеска поранешниот извршен директор на британскиот Национален центар за сајбер безбедност, Киаран Мартин.

Се верува дека групата позната како „Килин“ стои зад нападот на Синовис, кој обезбедува патолошки лабораториски услуги на неколку болници управувани од Националната здравствена служба (НХС). Мартин рече дека тоа е еден од посериозните напади со откупни софтвери во ОК бидејќи ги оневозможил операциите.

Нападот на откупниот софтвер вклучува криминалци кои ги парализираат компјутерските системи со малициозен софтвер и потоа бараат пари за да ги „одмрзнат“.

Инцидентот во понеделникот ги погоди Кингс колеџот и Гајс и Сент Томас Хоспитал Трастс, кои управуваат со неколку болници во јужен Лондон, како и клиниките и лекарските ординации низ градот, соопшти НХС.

Здравствениот систем на Велика Британија беше погоден и претходно, вклучително и напад со откупен софтвер во 2017 година, кој ги замрзна компјутерите во болниците низ целата земја

Back to top button
Close