Сања Глишиќ: Симптомите на заразените со корона кои носеле маска се значително послаби од оние кои не носеле

Сања Глишиќ, научен советник од Институтот Винча, изјави денес дека најновите научни истражувања покажале дека симптомите на заразените со корона кои носеле маска се значително послаби од оние заразени кои не носеле хируршка заштитна маска.

Истражувањата исто така покажаа дека вирусот не се пренесува само со капки, туку и со аеросол, односно воздух.

„Пренесувањето со носење маска од оние кои се заразени може да се намали најмногу, и многу е важно инфицираните кои претходно носеле маски да имаат многу поблаг тек на болеста“, истакна таа на прес-конференцијата на Кризниот штаб.

Како што изјави таа, тоа е еден од резултатите од истражувањето направено во еден институт во Хонг Конг, каде што се извршени лабораториски тестови на сириски златен хрчак.

Таа посочи дека е важно да се носат хируршки маски, затоа што на тој начин граѓаните се штитат себеси и луѓето околу нив.

„Во истражувачкиот центар во Винча, интензивно работиме на набљудување на светското искуство во превенција и терапија против„ Ковид-19 “. Исто така, ангажирани се седум наши молекуларни биолози и биохемичари, од кои пет се распоредени во лабароторијата „Ватрено Око“ и тројца во Батајница.“, Рече Глишиќ.

Таа истакна дека секој ден испраќаат извештаи до Кризниот штаб, како и до Кабинетот на Премиерот.

Back to top button
Close