САД: Буџетот на Бајден од 6.000 милијарди долари предвидува бројни социјални програми

Претседателот на САД, Џозеф Бајден, го претстави предлогот на буџетот за следната година со 6.000 милијарди долари расходи, што предвидува бројни нови програми за заштита на сиромашните и средната класа.

Реализацијата на тој план, сепак, ќе зависи од оданочувањето на корпорациите и богатите, јавија американските медиуми.

Буџетот предвидува, меѓу другото, зголемување на трошоците за развој на инфраструктурата, подобрување на образованието и борба против климатските промени. Предлогот за буџет на Бајден остро се спротивставува на републиканците, кои сакаат да ја запрат политиката на трошење на американската администрација и да ја спречат да ги зголемува даноците за побогатите граѓани и големите корпорации.

Планот за следната фискална година предвидува 6.000 милијарди долари расходи и 4.170 милијарди американски долари приходи. Трошоците се зголемија за 36,6 проценти во споредба со 2019 година.

Буџетскиот дефицит ќе биде 1,840 милијарди долари, а тој е помал во споредба со претходните две години заради пандемијата на коронавирусот, и поголем во споредба со 984 милијарди долари од 2019 година.

Буџетот предвидува и 106,2 милиони американски долари за Стејт департментот наменети за Западен Балкан, за поддршка на реформите во процесот на пристапување во ЕУ и за спротивставување на руското влијание и дезинформации.

Back to top button
Close