САД-Кина: Не е толку лесно да се раскине – само прашајте го Вол Стрит

20 јуни 2021 

The American Enterprise Institute

Кинеските лидери можеби не се придржуваат до принципите на пазарниот капитализам, но тие имаат напредно познавање на ранливоста на политичката економија. Така, извршувајќи државен капитализам во клучните технолошки сектори, Пекинг им отвори стратешки елементи на своите финансиски сектори.

Западните банкарски и инвестициски фирми одговорија на добар капиталистички начин, брзајќи да ги искористат огромните заштеди и инвестициски ресурси на кинески милијардери и растечката средна класа.

Како што пресмета Пекинг, ова создава солидна армија на западни економски интереси кои се залагаат за смирување на растечките тензии во безбедноста, економијата и политиката помеѓу Вашингтон и растечкиот авторитаризам на кинескиот претседател Си Џинпинг.

Продолжува маршот на финансиски и инвестициски врски меѓу кинески компании и инвеститори и американски и странски инвестициски капиталисти. Голдман Сакс неодамна објави партнерство за управување со богатството со државната индустриска и трговска банка на Кина.

За да не биде надминат, Блекрок објави дека доби дозвола за воспоставување партнерство за управување со богатството со Кина градежна банка, додека Џеј Пи Морган Асет Менаџмент инвестира 415 милиони американски долари во одделот за богатство на Кина Мерчант банка.

ЏејПи Морган исто така планира да продава заеднички фондови самостојно во Кина.

Американските компании не се сами: европските компании за управување со средства, иако не толку големи, исто така, планираат да го привлечат кинескиот пазар на заштеди: имено, Амунди (Франција) и Шродерс (Велика Британија). Околу 20 глобални посредници за инвестиции планираат да формираат компании за управување со фондови или да формираат капитални фондови со кинески компании.

Садот со злато е фонд за заштеди и депозити вреден скоро 19 трилиони долари, но се очекува рапидно да расте во наредните години.

Финансиските добивки се потенцијално изобилни, дури и зачудувачки за западните финансиери. Но, и од економски и од геополитички причини, грне злато може да биде злато на глупавите.

Прво, лидерите на кинеската Комунистичка партија имаат добро документирана историја на примамување на западните инвеститори и производствени компании во области каде земјата е слаба, а потоа ја префрлаат политиката во корист на локалните компании на штета на странските конкуренти. Како што предупредува еден берзански аналитичар – Во Кина, правилата и ставовите можат да се променат преку ноќ.

Надвор од конкурентските перипетии, односите меѓу САД и Кина и поголемиот геополитички предел се остро затемнети. Претседателот Џо Бајден сигнализираше дека неговата администрација ќе продолжи и дури ќе ги зголеми штрајковите против бројни наводни кинески закани кон САД и нивните сојузници, како што се антиконкурентни практики, човекови права и безбедност.

На меѓународните инвестициски и финансиски фронтови, тој неодамна го зголеми бројот на кинески компании кои потпаѓаат под ограничувања на американските инвеститори – и неговата администрација вети дека во иднина ќе додаде повеќе имиња на списокот од „поширок обем“ за да се спротивстави на „дејствијата“ на Кина, против нашите интереси и нашите вредности “.

Со сето она што беше кажано, вклучително и забраните наследени од администрацијата на Доналд Трамп, стотици кинески компании се внесени во антиинвестициската мрежа.

Кина реагира реципрочно.

Новиот кинески закон за безбедност на податоци построго го регулира протокот на податоци, со строги санкции и можност за суспензија за кинески и странски компании кои дозволуваат податоците да ја напуштат земјата без дозвола од регулаторите

Минатата недела Кина ги зголеми влоговите со донесување на закон за странски санкции што им овозможува на кинеските власти да им се одмаздат на странските компании кои се придржуваат кон условите на странските (во најголем дел американски) санкции против кинеските компании.

Како и обично, сето ова е обемно и не е јасно како ќе се толкува. Но, ова веќе предизвика „студ“ од странски компании кои работат во Кина.

Сето ова претскажува мрачна иднина за крајно амбициозната програма за инвестиции на Волстрит.

Пред извесно време, советникот за администрација на Бајден, Џејк Саливан во есеј за надворешна политика праша: „Зошто … Дали преговорите во САД треба да бидат приоритет за отворање на кинескиот финансиски систем за Голдман Сакс?“

Добро прашање, Џејк. Кој е вашиот одговор сега кога Вие и претседателот Бајден ги држите уздите на инвестициите?

Back to top button
Close