САД му дале гаранции на британскиот суд за Џулијан Асанж

 Соединетите Американски Држави денеска му дадоа гаранции на Високиот суд во Лондон што ги побара во врска со случајот на основачот на Викиликс, Џулијан Асанж.

Во пресудата од 26 март, судот побара гаранции од САД дека Асанж ќе може да се повика на Првиот амандман и дека нема да се соочи со смртна казна по екстрадицијата.

– Оваа дипломатска нота не прави ништо за да го намали огромниот стрес на нашето семејство за неговата иднина, односно неговото очекување дека ќе го помине остатокот од својот живот во самица во американски затвор поради неговата наградувана новинарска работа, рече сопругата на Асанж, Стела.

Back to top button
Close