САД со награди до 10 милиони долари за инфо за лица кои се мешаат во американските избори

–  САД се подготвени да платат и до 10 милиони долари за информации за луѓе кои, според Вашингтон, се обидуваат да се мешаат во изборите во САД, изјави државниот секретар Мајк Помпео на прес-конференција.

– Програмата на Стејт департментот за нуди награда до 10 милиони американски долари за информации што водат до идентификација или каде се наоѓаат сите, кои дејствуваат под раководство или контрола на странска влада, кои се мешаат на изборите во САД со ангажирање во одредени криминални активности. во кибер-просторот“.

Програмата „Награди за правда“ се спроведува во САД од 1984 година за борба против тероризмот, при што САД нудат награди за информации што доведуваат до апсење на терористи или помагаат во спречување терористички напади.

Претходно, директорот на американскиот Национален центар за контраразузнавање и безбедност, Вилијам Еванина, изрази загриженост за активностите што им се припишуваат на Русија, Кина и Иран. зш/

Back to top button
Close