Саркози осуден на една година затвор

Поранешниот француски претседател Никола Саркози, денеска, пред Апелацискиот суд беше прогласен за виновен за незаконско финансирање на неговата кампања за реизбор во 2012 година потврдувајќи ја претходната одлука на понискиот суд.

Тој беше осуден на една година затвор, од која половина е условна, што значи дека тој не би бил во затвор за тоа време, но најверојатно ќе мора да носи електронска белезица.

Тој беше осуден на една година затвор во 2021 година, но таа казна беше прекината по поднесената жалба.

Саркози беше претседател од 2007 до 2012 година и покрај низата судења и истраги поврзани со финансирањето на претседателската кампања, тој останува влијателна личност меѓу конзервативците. Тој е во пријателски односи и со актуелниот претседател, Емануел Макрон.

Back to top button
Close