Сашко Насев ќе го претстави својот роман „Средби со ѓаволот“ во Софија

 Македонскиот писател Сашко Насев ќе го претстави својот роман „Средби со ѓаволот“, смешно-тажна, светло-иронична балканска верзија на „Мајсторот и Маргарита“, на 2 јуни во 18 часот во литературниот агол на Пазарот на пролетни книги, паркот пред Националниот дворец на културата во Софија.

Според бугарските издавачи, „Средби со ѓаволот“ е модерна, балканска верзија на мотивот за продажба на душата на ѓаволот и одговара на големото дело на Булгаков, пренесува БТА. Еден млад новинар е измамен од ветувањата на внукот на ѓаволот – да ја има убавата Маргарита, да успее во својата професија, да патува низ светот. Но, по пријатните возбудувања доаѓа моментот кога сè добро треба да се плати.

-Романот на Сашко Насев успешно се вклопува во традицијата на урбаниот магичен реализам. Напишано читливо, со живописно чувство за апсурдот и многу самоиронија, тој е рангиран меѓу делата со свој глас, далеку од болниот хор на самосожалување што се провлекуваше во литературната продукција на Источна Европа во текот на годините на транзиција, истакна бугарскиот писател Алек Попов за исклучително забавниот роман на Сашко Насев.

Насев е еден од водечките македонски драмски писатели и сценаристи. Неговите претстави се изведувани на театарските сцени во неговата татковина и низ целиот свет. Тој е професор по драма на Универзитетот во Скопје. Тој е директор на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, кој во своја мисија го претвори зближувањето и запознавањето на нашите сродни култури.

Премиерата во Софија за време на Пролетниот чаршија на книги е втора по претставувањето на книгата во Хасково за време на Националниот литературен фестивал „Јужна пролет“ минатата недела.

Back to top button
Close