Саудиска Арабија: Само вакцинирани или со стекнат имунитет од Ковид-19 на мал аџилак во Мека

Пандемијата го спречи заминувањето на верниците на аџилак - МИА

Само луѓето кои биле вакцинирани или со стекнат имунитет од Ковид-19 ќе можат да одат да вршат омра, мал аџилак во Мека за време на муслиманскиот месец на постот Рамазан, што почнува во средината на април, соопштија саудиските власти.

Министерството за аџилак објави дека „само на лицата имунизирани од коронавирусот“ ќе им биде дозволено да вршат аџилак или молитви во Големата џамија во Мека на почетокот на Рамазан.

„Тие луѓе спаѓаат во три категории, оние кои примиле две дози вакцина, оние кои примиле само една доза 14 дена порано и оние кои биле излекувани од коронавирусот“, соопштија властите.

За време на Рамазан во Мека обично има голем број верници од Саудиска Арабија и други муслимански земји. Мал аџилак, или омра, може да се изведува во текот на целата година за разлика од аџилакот што е еднаш годишно. Малиот аџилак беше прекинат во март 2020 година поради пандемијата, а на почетокот на октомври полека почна да се враќа со мерки на претпазливост.

Back to top button
Close