СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ намерно шири лаги за Коридорите 8 и 10д


„ВМРО-ДПМНЕ е против секој стратешки проект во државата и затоа намерно шири невистини за најголемиот проект вреден 1.3 милијарди евра, изградба на коридорите 8 и 10д. Не се точни тврдењата на ВМРО-ДПМНЕ дека државата ќе плаќа пенали ако во Собранието не биде донесен пакетот закони поврзани со изградбата на коридорите“, велат од СДСМ.

„Како кај секој друг договор каде Инвеститорот и Изведувачот имаат свои права и обврски и согласно случениот договор, Изведувачот може да работи во услови каде важат постоечките законски одредби.

Но во тој случај рокот за изведба би бил подолг. Имајќи предвид дека станува збор за стратешки проект од национален интерес, наместо да трае со години изградбата и да чини повеќе, понудено е решение за да се заврши проектот во што покус временски рок.

Не е точно ниту тврдењето дека со промената на законските решенија се нарушуват работничките права.

Прво станува збор за предложени измени во Законот за работни односи кои се однесуваат само на проекти од стратешки и национален интерес. Второ станува збор за решение со кое градежните работници кои работат на ваков тип на проекти ќе добиваат надоместок од 50% повеќе за секој час работа во недела и ќе добиваат надоместок за прекувремена работа согласно Законот за работни односи и Општиот колективен договор за приватен сектор, за останатите прекувремени часови.

Трето и најважно, сето тоа ќе се случува само со претходна обезбедена писмена согласност од самиот работник.

Не се далеку времињата кога ВМРО-ДПМНЕ како владејачка партија системски ги кршеше работничките права, а македонските граѓани ги претставуваше како евтина работна сила. Тоа време заврши и нема да се врати назад.

Инвестициите во патните делници на Коридорот 8 и Коридорот 10 д се се историски најголеми инвестиции во инфраструктурата, со што конечно ќе се заокружи деценски проект важен за државата и граѓаните“, соопшти СДСМ.

Back to top button
Close