Шпанскиот премиер бара продолжување на вонредната состојба

Владата има намера да ги релаксира мерките воведени на 14 март преку четири фази.

Денеска 70 проценти од населението влезе во втората фаза, во која нема утврден дневен распоред за излегување на прошетка, дозволено е да се собираат до 15 лица и сите трговски центри, без оглед на големината, може да бидат отворени.

Најголемите градови, Мадрид и Барселона, кои се и најпогодени од вирусот, останаа во првата фаза.

По 21 јуни, жителите на Шпанија би можеле слободно да се движат во секоја од 17-те автономни провинции, а од 1 јули ќе им биде дозволено да патуваат низ целата земја. Тогаш Шпанија има намера да ги отвори своите граници за странските туристи.

Back to top button
Close