Штанд на политичка партија во близина на избирачко место, расфрлени летоци, агитирање – дел од изборните нерегуларности регистрирани од МВР

Поставен штанд на политичка партија во близина на гласачко место, лепење плакати и расфрлени летоци, како и агитирање во неколку града и села се пријавите за изборни нерегуларности што денеска до 11 часот биле пристигнати до Министерството за внатрешни работи (МВР).

Сепак, како што информира помошникот на министерот за односи со јавноста Тони Ангеловски, досега МВР нема регистрирано посериозни нарушувања на јавниот ред и мир при гласањето, односно тоа се одвива мирно и без проблеми.

„Од отворањето на гласачките места до 11 часот регистрирани се две пријави за поставен штанд на политичка партија во близина на гласачко место во Шуто Оризари, како и за лепење плакати и расфрлени летоци на подрачјето на Чаир во Скопје“,

рече Ангеловски.
За сите овие настани, додаде тој, се преземаат мерки за расчистување на случаите.

Ангеловски информира и оти покрај овие случаи имале неколку пријави за агитирање во Тетово, Скопје, Куманово и во Струмичко, но по преземените мерки од страна на полициските службеници тие наводи досега не се потврдени, изјави Ангеловски.

Тој упати апел до граѓаните и до учесниците во изборите и во преостанатиот дел од гласањето да се воздржат од инциденти. И рече доколку има какво било нарушување на изборниот процес граѓаните веднаш да ја известат полицијата на броевите 192 и 112, или да пријават во најблиската полициска станица.

Back to top button
Close