Штрајк во „Аустријан ерлајнс“, откажани и летовите меѓу Виена и Скопје

Двата лета за денеска и едниот за утре од Виена до Скопје на австриската авиокомпанија „Аустријан ерлајнс“ се откажани, покажуваат информациите од официјалната интернет страница на виенскиот аеродром. И на веб страницата на скопскиот меѓународен аеродром ги нема летовите кон и од Виена за денес и за утре. Скопје е само една од многуте дестинации кон кои нема да летаат авионите на „Аустријан“, поради претходно најавениот штрајк на екипажите.

Како што пишува регионалниот портал Ексјуавиејшн, штрајкот започна денес и ќе трае и утре, петок на 29 март, поради спорот околу платите, што резултираше со откажување на 400 летови кои влијаат на 50.000 патници.

Во текот на погодениот дводневен период, Аустријан“ требаше да реализира 24 летови од Виена до градовите во рамките на поранешна Југославија, вклучувајќи шест лета до Белград, четири до Сараево и Загреб, три до Приштина и Скопје, два до Подгорица и по еден до Дубровник. и Сплит.

Како резултат на штрајкот, за денеска се откажани сите дванаесет летови од Виена до градовите во поранешна Југославија.

Од друга страна, како што пишува порталот, во петок, од трите дневни летови од Виена до Белград, откажан е еден (OS735). Истиот ден, авиокомпанијата ќе ги реализира двата лета до Сараево. Еден од двата дневни лета во Загреб (OS681) е откажан. Нејзиниот единствен лет во Приштина во петокот (OS767) е откажан. Единствената услуга на превозникот до Скопје во петокот (OS777) е откажана. Австриската ротација Подгорица и Сплит во петок ќе се одвива според планираното, додека неговата услуга за Дубровник (OS731) е откажана.

Вчера, аерoдрoмот во Виена преку службената интернет страница соопшти дека поради најавениот штрајк, прекини на летовите на „Аустријан ерлајнс“ ќе има од четврток, 28 март 2024, 00:00 часот до петок, 29 март 2024, 12:00 часот.

„Препорачуваме сите патници да го проверат статусот на нивниот лет со авиокомпанијата. Информациите за пристигнувања и поаѓања може да се најдат на следниот ЛИНК.

Back to top button
Close