Швајцарците на референдум ги отфрлија предлозите за забрана на пестициди

Швајцарските гласачи денеска со големо мнозинство ги отфрлија предлозите за забрана на вештачки пестициди, покажуваат првичните прогнози на резултатите од денешното гласање на референдумот.

Според предвидените резултати на „ГФС Берн“, 61 отсто од гласачите ги отфрлија двете јавно предложени владини иницијативи, што ќе наметне внатрешна забрана за синтетички пестициди во рок од следните 10 години и ќе забрани увоз на храна произведена со такви производи.

Back to top button
Close