Синдикатите на париското метро од 25 март повикуваат на „неограничен штрајк“

 На 25 март во текот на целиот ден во Париз метрото, автобуските и РЕР линиите треба да бидат во прекин. Синдикатите се состануваат во петок за да одлучат за условите на движењето, 

Главните синдикати попладнево објавија „неограничен“ штрајк на 25 март што ќе влијае врз сообраќајот на целата мрежа. 

Протестот треба да биде обемен, наведуваат од синдикатот УНСА, според кој, на 25 март ќе бидат стопирани многу метро, автобуски и РЕР линии. Од синдикатот додаваат и дека облиците на штрајк ќе бидат разновидни. Треба да се очекуваат веројатни реакции од Ил де Франс  или институциите што ја претставуваат државата.

-Нема да се двоумиме за да бидеме слушнати за време на кампањите на одредени кандидати, вели Ароле Ламас, генерален секретар на УНСА-РАТП.

Како и за време на последниот штрајк што се случи на 18 февруари, синдикатите бараат зголемување на платите за три отсто за „да се справат со инфлацијата и да ја одбранат куповната моќ во Ил-де-Франс“. Тие ги оспоруваат предложените 2,7 отсто од РАТП, тврдејќи дека тоа е навистина само реален раст од 0,4 отсто. Второ барање е отворање на конкуренцијата за автобуски мрежи, што ги турка организациите да се мобилизираат за да го потврдат своето несогласување.

РАТП, од своја страна, потврдува дека преговорите за зголемување на платите се завршени од 18 февруари и ќе доведат до предлог за зголемување на платите за 2,7 отсто. За повикот за штрајк од синдикатите немаат коментар

Back to top button
Close