Синдикатот на УКИМ најави мирен протест пред Владата на 30 јуни

Сојузот на синдикати на вработените на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје соопшти дека на 30 јуни од 19 часот ќе организира мирен протест пред Владата за да го изрази своето незадоволство од, како што наведува во соопштението, „драматично влошената материјална состојбата на вработените на Универзитетот“.

-Платите на вработените на УКИМ се исклулчително ниски и се неколкупати помали од платите на универзитетите во регионот. Никогаш во својата историја вработените на УКИМ не биле во потешка материјална состојба од денес, соопшти Сојузот на синдикати на вработените на УКИМ.

На 2 јуни Сојузот одржа предупредувачки протест пред Ректоратот на УКИМ, на кој беше побарано Владата да обезбеди зголемување на платите.

Во најавата за протестот пред Владата, Сојузот на синдикати на вработените на УКИМ ги повикува и граѓаните да им дадат поддршка за, како што велат, обезбедување подобри услови и квалитет во високото образование и враќање на угледот на УКИМ.

Back to top button
Close