Скандал на Онкологија: Медицинска сестра крадела цитостатик

На Клиниката за радиотерапија и онкологија се случил скандал во кој медицинска сестра која работела во дневната амбуланта, каде пациентите добиваат терапија, била фатена како краде цитостатик. Случајот е пријавен во полиција и отворена е истрага, објави Слободен печат.

Настанот се случил пред една недела. Медицинската сестра од дневната болница сакала да изнесе цитостатик кој бил наменет за некои од пациентите кои требало тој ден да примат терапија. Тој тип на цитостатикот се користи за лекување на пациенти со различни видови на малигни заболувања, меѓу кои и рак на гради.

-Ако цитостатикот бил украден тогаш сериозно прашање е што ќе му било дадено на пациентот, бидејќи терапијата се дава точно за одреден пациент со име и презиме. Прашање е и дали ова е прв пат или веќе се случувало до сега, ако веќе има информации дека лековите кои се краделе од тука се продавале на Косово – велат вработени на оваа клиника.

Back to top button
Close