Скандал во Германија, набавиле неупотребливи маски од Кина

 

Новиот скандал го тресе германското Министерство за здравство и министерот Јенс Шпан, бидејќи, според „Шпигел“, минатата година Министерството набавило неупотребливи маски од Кина, кои ќе треба да бидат уништени, а тоа досега го криеле од јавноста.

На почетокот на пролетта минатата година, кога започна пандемијата на коронавирусите, во продавниците и аптеките во Германија немаше вистински болнички маски или FFP2, па Министерството за здравство набавило стотици милиони маски од Кина, кои, како што сега открива неделникот „Шпигел“ , се покажале како неупотребливи, објави ДВ.

Во Германија, тие маски биле лиценцирани набрзина, без валидно тестирање, но претежно останале во магацини. Внатрешната преписка во која неделникот Шпигел имал увид покажува дека Министерството за здравство, предводено од демохристијанот Јенс Шпан, со месеци воделе жива кореспонденција со Министерството за труд, предводено од социјалдемократот Хубертус Хајл.

Имено, Министерството за труд на крајот издаде дозволи за употреба на маски, и не сакаше да ги одобри.

Според неделникот, шпанското министерство дури се обидело да ги дистрибуира маските на примателите на социјална помош, лицата со попреченост и бездомниците, наместо за редовна употреба.

„Милјарда евра ќе завршат во ѓубре“, пишува „Шпигел“.

Во текстот, ДВ посочува дека документите можеби не стигнале случајно до новинарите, бидејќи парламентарните избори се на крајот на септември.

Пратеничката на социјалдемократите Анџелика Глекнер реагираше на пишувањето на Шпигел, нагласувајќи дека лицата со попреченост не се заморчиња на кои им се даваат остатокот од лошите одлуки.

„Демохристијаните мора да размислат какви ќе бидат последиците во Министерството за здравство и за г. Спан. „Не може сè да продолжи како порано“, додаде Клекнер.

Back to top button
Close