Скопје – спомен плоча во чест на 110-годишнината од раѓањето на Мајка Тереза

На 110-годишнината од раѓањето на светицата Мајка Тереза, беше откриена спомен-плоча во спомен на нејзиниот живот и дело. Таа беше откриена во центарот на Скопје на местото каде што се наоѓала родната куќа на Гонџе Бојаџиу. Од Институтот за духовно и културно наследство на Албанците најави дека следната активност на одделот „Мајка Тереза“ во Институтот е да се постави менза за сиромашни, по примерот на народните кујни што ги отворала самата Мајка Тереза.

„Тоа е извонреден настан што нè почестува како граѓани на оваа земја, каде оваа ќерка скопјанка родена пред 110 години му даде на целиот свет многу во однос на хуманоста и нè почести како скопјани, но и како држава и како нација.“

Новинарката Дијана Тоска, креатор на химната за Света Мајка Тереза, реагираше по откривањето на спомен-плочата. Тој рече дека плочата нема ни идеолошки, ни естетски концепт. Според неа, на плочата требало да пишува Света Мајка Тереза, а не само Мајка Тереза затоа што таа веќе во 2016 година беше прогласена за светица. Тоска дури реагираше и за поставувањето на името на донаторот на спомен плочата.

„Ако видите на другата плоча има крст, идентификација на Мајка Тереза. На плочата на албански јазик нејзиниот крст не е поставен и тоа остава многу прашања. Што се крие зад тоа? Зошто не е поставен? Кој се плаши од идентитетот или да не карикирам да кажам, дали ќе се преиначи Мајка Тереза во муслиманка? Ова е невиден апсурд, оваа плоча нема идеолошки или суштински концепт. Потоа, од другата страна е поставено името на донаторот. Ако го земеме хуманитарниот аспект на добротворни цели, сите донатори никогаш не го пишуваат нивното име, ако го сторат тоа во смисла на добротворна цел. Но, тука лежи политичката позадина, тогаш ова е уште полошо затоа што името на Мајка Тереза е манипулирано, се поигрува и се користи за политички теми.“

Албанската нобеловка Гонџе Бојаџиу – Мајка Тереза е родена на 26 август 1910 година во Скопје. Почина на 5 септември 1997 година во Калкута, Индија. Пред 4 години Ватикан ја прогласи за светица. На оваа годишнина беше промовирана книгата „Од Гонџе Бојаџиу до Мајка Тереза, сага за животот на скопските католички Албанци“.

извор: Алсат

Back to top button
Close