СКРМ бара негово вклучување во изработката на новиот закон за култура, ресорната министерка тврди дека е вклучен во процесот

Синдикатот на култура на Република Македонија (СКРМ) реагира на процедурата со која се одвива донесувањето на Нацрт верзијата на новиот Закон за култура, алармирајќи дека не се вклучени во работните групи за негова изработка, со што, според нив, се руши добриот однос граден со години помеѓу двете страни.

Од Синдикатот истакнаа дека покрај тоа што не се вклучени во работните групи, не им е даден доволен временски простор да испратат забелешки и предлози на веќе подготвената верзија.

– Како што во 2014 година, како вработени во културата, еден ден случајно дознавме дека имаме нов Закон за културата, така и овој пат историјата речиси да се повторува: Министерството за култура изготви нова нацрт-верзија на Закон, во кој социјалниот дијалог со репрезентативните синдикати во културата го сведе на „осум дена за забелешки мислења и предлози и доколку е потребно состаноци за заедничка дискусија“. Иако партнерски, искрено и конструктивно претходно договорени дека заеднички ќе учествуваме во изработката на новиот предлог-текст, кој сите ќе нѐ засега за долги години во иднина, нашите претставници кои беа номинирани и доставени до Министерството за култура уште во месец февруари 2022 година, не беа повикани на ниту еден состанок на работната група, која е формирана во април 2022 година, изјави претседателката на Синдикатот на културата, Вера Атанасовска.

Таа додаде дека на овој начин се руши искрениот однос со Министерството граден со години.

– Во годините што следеа нашиот партнерски однос со Министерството за култура макотрпно беше граден, преку процесите на нивелација и историскиот Колективен договор, во кои активни чинители во нивната изработка постојано беа претставници на СКРМ. Наши претставници беа и дел од тимот што учествуваше во изработката на претходната предлог-верзија на Законот за јавен интерес во културата, која не помина на комисиската дебата во Собранието и според нашите информации, беше закочен со неколку илјади амандмани, порача таа.

Атанасовска соопшти дека повлекувањето на овој предлог-закон резултирал со негово ревидирање од страна на работна група формирана од Министерката за култура, која во новата верзија на законот ги отфрлила речиси сите предлози на СКРМ што биле интегрирани во претходната верзија на законот.

– И така, повторно се вративме на старата пракса, кога од трети лица дознавме дека без нас е изготвуван закон што ќе се однесува токму на нас. Ја повикуваме министерката, во знак на досегашниот коректен и партнерски однос, да провери кој и зошто инсистира на штетниот закон од 2014 и ја урива праксата на квалитетен, европски принцип на социјално партнерствово меѓу Министерството за култура и СКРМ, да го повлече овој предлог-закон и да отпочне транспарентна процедура за нов, во кој ќе бидат вклучени и претставници од репрезентативните синдикати, порача Атанасовска.

Министерката Бисера Костадиновска Стојчевска од друга страна, тврди дека не е точно оти СКРМ не е вклучен во подготовката на новиот закон, нагласувајќи дека нацрт верзијата е испратена на мејл, откако била изработена во рамки на Министерството.

– Нацрт верзијата за новиот Закон за култура е во изработка, не се работи за финален закон. На Синдикатот му беше испратена работната верзија на 28 октомври, по состанокот во мојот кабинет. Тоа не значи дека тие не се вклучени во изработката, туку дека нацрт верзијата се изработи прво во рамки на Министерството за култура и сега во оваа фаза на ред се да се изјаснат и Синдикатите со рок до 8 ноември. Тоа не значи дека тој рок не може да се продолжи на нивно барање, изјави министерката Костадиновска Стојчевска.

Во однос на претходниот нацрт закон, таа рече дека тој бил заглавен долг период и дека самите синдикати изразиле потреба од донесување нов законски текст.

– Бидејќи претходниот верзија на закон беше заглавена во собраниска процедура, на состанокот што го имавме, самите синдикати ја истакнаа потребата од нова верзија за закон за култура, оти стариот не одговара на она како се развива културата денес, порача Костадиновска Стојчевска.

Back to top button
Close