Слободен печат:„Мајскиот“ договор на маса пред Мицкоски, следен услов на Европскиот фронт за двотретинска поддршка

Следната средба меѓу ВМРО-ДПМНЕ и Фронтот се планира по формирањето на владата на Мицкоски, кога од опозицијата на маса ќе биде барањето да се озакони „мајскиот договор“, односно идните влади да ги формираат победниците во македонскиот и во албанскиот политички блок, односно влада со Бадентер, дознава „Слободен печат“

Двотретинската поддршка од Европскиот фронт за реорганизација на владата – проект на идниот премиер Христијан Мицкоски и формирањето на ад-хок телото за следење на правичната застапеност во институциите, што е барање на Фронтот, е само почеток на соработката или на дијалогот помеѓу власта и опозицијата, брифираат од Фронтот.

Иако ВМРО-ДПМНЕ тврдеше дека имаат обезбедено двотретинско мнозинство за поддршка на законот за реорганизација на министерствата, кој се донесе по скратена постапка во саботата рано наутро, неговото изгласување со помош на гласовите од Европскиот фронт го потврди спротивното.

Според информации на „Слободен печат“, следната средба меѓу ВМРО-ДПМНЕ и Фронтот се планира по формирањето на владата на Мицкоски, кога од опозицијата на маса ќе биде барањето да се озакони „мајскиот договор“, односно идните влади да ги формираат победниците во македонскиот и во албанскиот политички блок, односно влада со Бадентер. Дали финалето на веќе почнатиот „конструктивен дијалог“, како што соопштија двете партии по гласањето на Законот за реорганизација на министерствата, ќе финишира со заедничка концентрациска или техничка влада што ќе ги донесе уставните измени, од Европскиот фронт засега се воздржани.

Целиот текст на  Слободен печат“

 

Back to top button
Close