Словенечкиот Парламент отфрли воведување казна за „недолично однесување“

epa08267294 Leader of the Slovenian Democratic Party (SDS) Janez Jansa speaks at a session of the Slovenian Parliament to elect prime minister-designate, in Ljubljana, Slovenia, 03 March 2020. Jansa received mandate of lawmakers to form a new government after Prime Minister Marjan Sarec resigned in January. Jansa has 15 days to form the government that will still need to be approved by the parliament. EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Словенечкиот Парламент денеска го отфрли предлогот за воведување парични казни за „недолично однесување“, јавно поддржан од партиите на владејачката коалиција.

Опозицијата го оцени предлогот како обид на Владата повторно да воведе „вербален деликт“ во обид да ги замолчи критиките поради нејзината политика. За измената на Законот за јавен ред и мир гласале 43 пратеници, а 44 од нив биле против.

Според одбиениот предлог, секој што се расправа, вика или се однесува недостојно кон поединец или група луѓе на начин што предизвикува нивно вознемирување или чувство на загрозеност, и го нарушува угледот на овие лица, ќе биде казнет од 500 до 1.000 евра, доколку тоа се случи во присуство на полицаец кој ќе го пријави случајот.

Во жестока дебата пред гласањето, опозицијата тврдеше дека со наметнување парични казни, Владата на Јанез Јанша сака да воведе „вербален деликт“ од поранешниот режим и да спречи критики и незадоволство од антивладините протести, нејзините рестриктивни мерки и надворешната политика.

Владата прво размислуваше за изрекување парични казни за недолично однесување откако демонстрантите неодамна пред Парламентот извикуваа по членовите на парламентот, а некои дури и ги плукаа и ги навредуваа, откако се појавија наводи дека промените на законот за заразни болести ќе воведат обврска за вакцинирање против Ковид-19.

Back to top button
Close