„Смешната помисла дека нема да те видам никогаш повеќе“ нова книга од Каста дива едиторијал

Мошне умешно користејќи ја биографијата на Марија Кири Склодовска, Роса
Монтеро нѐ пренесува во светот на својата тага по починатиот сопруг, во светот на
жената, низ една призма на современа жена чија љубов кон мажот не значи
губење на својата личност. Колку сме силни кога ќе загубиме некого и како се
справуваме со болката што не стивнува? Колку брзо избледува споменот за
саканата личност?

„И почна да расте нешто без форма во мојата глава. Желба да ја раскажам
нејзината приказна на мој начин. Желба да го искористам нејзиниот живот како
метро за да го измерам и да го разберам својот; и не зборувам за феминистички
теории, туку за обидот да разберам кое е #МестотоНаЖената во ова општество во кое
традиционалните места се избришаа.“
„Ние луѓето се браниме од болката која нема смисла украсувајќи ја со смислата
за убавината. Толчиме парчиња јаглен со голи раце и понекогаш ни успева да
заличат на дијаманти.“
Едно извонредно портретирање на жената, на нејзината сила во светот на
мажите и на нејзината борба да биде прифатена како еднаква. Книга која секоја
жена треба да ја прочита.
Роса Монтеро е една од најпознатите шпански современи авторки. Пишува
ексклузивно за весникот „Ел Паис“, во кој има своја колумна. Добитник е на
безброј награди за својот новинарски и книжевен труд. Нејзините дела се
преведени на повеќе од дваесет јазици, а сега Ненад Велковски ни го носи и на
македонски.

Back to top button
Close