Солвеј инвестмент груп: Компанијата не е под руско влијание“, американската истрага не најде докази за каква било контрола од Русија

Ве контактираме во врска со написот „Рударството останува едно од најмоќните руски алатки за влијание во земјата?!“ објавено на 13.11.2023 година. Оваа статија содржи лажни, застарени и манипулативни информации. На пример:

Параграф 4:

„Економскиот притисок на Русија се протега и на другите македонски компании. Од 2005 до 2015 година, компанијата Солвеј (која е официјално регистрирана во Швајцарија, но има врски со холдингот РУСАЛ на Дерипаска), беше во сопственост на Саса, рудникот за олово-цинк и бакар, како како и Бучим, најпродуктивниот рудник за бакар и злато во земјата“, се вели во извештајот.

Оваа информација е манипулативна и се заснова на намерно погрешни толкувања.

1. Solway Investment Group со седиште во Швајцарија нема врски или какви било врски со RUSAL холдинг или неговиот основач Олег Дерипаска.

2. Solway не е во руска сопственост, контролирана, поврзана или под влијание.

Независната истрага спроведена од американското адвокатско друштво Seiden Law LLP и предводена од искусни и почитувани пензионирани истражители на американската влада јасно го наведува следново:

Извадок од истражниот извештај:

Иако постојат врски помеѓу Солвеј, неговиот основач, и руски деловни субјекти и поединци, нема докази дека Солвеј, неговиот основач или неговите акционери биле историски или во моментов, контролирани или под влијание на руски субјекти и/или поединци на кој било начин . Досега не е пронајден доказ за некаков директен, индиректен, скриен, корисен или неформален руски приватен корпоративен, владин ентитет или индивидуален сопственички интерес или индикации за контрола врз Solway или некој од неговите акционери или извршни директори.

Понатаму, истражниот извештај јасно покажува дека Солвеј има и продолжува да ги поддржува Украина и нејзините граѓани со хуманитарна и финансиска помош. Александар Бронштајн и неговиот син и сегашен извршен директор Ден Бронштајн не се и никогаш не биле руски државјани или носители на пасоши. Александар е државјанин на Естонија, а Дан е државјанин на Германија.

Методологија на истражување

 

Seiden Law LLP ангажираше услуги на високо реномирана и искусна истражна фирма предводена од поранешни специјални агенти на ФБИ. Нивната работа опфати над 80 интервјуа во три земји и преглед на големи количини на податоци и разузнавачки информации од различни извори и јавни бази на податоци. Интервјуата опфатиле десетици сегашни и поранешни вработени во подружниците, како и поединци во поширокиот рударски сектор во Гватемала, органите за спроведување на законот во Гватемала и поединци во Солвеј кои биле вклучени во подружниците, како и во сопственоста на компанијата. Сопственоста на SIG и неговото извршно раководство се исклучително кооперативни и транспарентни.

 

Параграф 5 од текстот вели:

Иако компанијата „Солвеј“ негира каква било поврзаност со целите на руската држава и нејзините политики, поранешниот директор на рудникот „Бучим“ во Радовиш, Дмитриј Кудрјаков, заврши на црната листа на САД поради ширење руско влијание. Центарот за демократски студии јасно укажува и на поврзаноста на Солвеј со компанијата РУСАЛ (руски алуминиум), чиј основач е олигархот Олег Дерипаска. Компанијата RUSAL е основана по спојувањето со SUAL Group (Siberian-Ural Alluminium Company), која го имаше Александар Бронштајн, основачот на Solvay, како шеф на управниот одбор од 2003 до 2007 година. Во меѓувреме, бизнис партнерот на Bronstein, Олег Дерипаска, исто така заврши на црната листа на САД. Тој се смета за еден од најблиските луѓе на рускиот претседател Владимир Путин и е обвинет за мешање во американските избори во 2016 година. Неодамна беа воведени дополнителни санкции за Дерипаска за финансирање на војната во Украина.

Оваа информација е лажна и деформативна:

1. Од 18 ноември 2022 година, Дмитриј Кудрјаков нема никаква позиција во Солвеј Инвестмент Груп или нејзините подружници.

2. На 29 септември 2023 година, Канцеларијата за финансии на САД за контрола на странски средства (OFAC) им додели лиценца на подружниците на Solway од Гватемала Compañia Guatemalteca de Níquel (GCN) и Compañia Procesadora de Níquel de Izabal (ProNiCo) што им го отвора патот на двете подружници рестартирајте ги операциите.

3. Solway Investment Group со седиште во Швајцарија нема врски или какви било врски со RUSAL холдинг или неговиот основач Олег Дерипаска.

4. Основачот на Solway, Александар Бронштајн, се пензионираше во 2020 година и не учествува во секојдневните операции на компанијата.

5. Александар Бронштајн не е и не е партнер со Олег Дерипаска или неговите деловни субјекти од последната 2007 година. Времето и околностите тогаш беа различни. Александар Бронштајн не е на списокот на специјално назначени државјани и блокирани лица („SDN’s“) ниту во САД ниту во ЕУ.

 

 

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close