Соопштение на ДУИ за активностите на албанските опозициски парламентарни партии

 

Недостоинствената стоење на албанската опозиција во ходниците на македонските партии не може да го покрие нивниот неуспех на изборите на 15 јули и длабокиот пораз од г. Али Ахмети и Демократската унија за интеграција.

Дури и неразумното напуштање во очите на сите Албанци на Заедничката тркалезна маса на албанските парламентарни партии е во функција на дефокусирање од поразот, неуспехот и има за цел да ја избегне одговорноста на лидерите на овие политички партии пред гласачкото тело и нивните партиски тела.

Тие го гледаат своето преживување на политичката сцена преку обиди за неуспешност на Албанците со тоа што стојат на ред на шалтерите на СДСМ и ВМРО и уништувајќи ги преговарачките позиции на победникот и легитимниот претставник на Албанците.

Не претворајте го вашиот неуспех во неуспех на Албанците затоа што Албанците нема да ви простат и да го заборават ова недостоинствено однесување.

Откако првенствено прогласија победа, потоа го оспоривте процесот, потоа организираа театарски протести, па продолжија со заеднички и посебни состаноци со СДСМ и ВМРО, велејќи дека ќе бидете во Владата и ќе побарате срамно „купување“ на пратеници.

Ослободете ја узурпираната албанска опозициска сцена и не претворајт го вашиот партиски неуспех во национален неуспех, туку отворете го патот за нови луѓе кои ќе водат здраво обединување на опозицијата во корист на сите.

Ова е во интерес на Албанците и ние во ДУИ сме посветени на постигнување единство и не дозволувајќи им на губитниците во нивните партии да избегнуваат одговорност за вечни порази во сите изборни процеси.

Сега е време за одговорност за изборните губитници и ДУИ и г. Ахмети нема да престане да се обидува да помогне за здрава и достоинствена алтернатива на опозицијата.

 

Back to top button
Close