Србија, Албанија, Бугарија и Грција влегоа во финалето на Евровизија

Публиката годинава беше подложена на ригорозни мерки за заштита од корнавирусот, сите беа тестирани 36 часа претходно како и самите учесници. Втората вечер ја отвори Сан Марино, Естонија, Чешка, Грција, Австрија, Полска, Молдавија, Исланд, Србија, Грузија, Албанија, Португалија, Бугарија, Финска, Латвија, Швајцарија. а второто полуфинале го затвори настапот на претставниците на Данска.

Од балканските земји, во втората вечер настапи Србија, која заедно со Албанија, Швајцарија и Данска беа единствените земјаи кои пееја на сопствениот јазик.

Дента пред самиот настап, еден од членовите на претставници на Исланд беше тестиран позитивен на корона и поради ригорозните правила на годинашната Евровизија, целиот бенд замина во изолација, а беше пуштена нивната изведба од пробата од 13 мај. Снимката од пробата исто ќе се емитува во финалето.

По.завршувањетои на гласањето, беа претставени и песните на земјите учеснички кои автоматски секоја година настапуваат во финалето, Франција, Англија, Шпанија, Италија, Германија како и Холандија како победник од пред две години.

Влез во финалето од втората полуфинална вечер обезбедија, Албанија, Србија, Бугарија, Молдавија, Португалија, Исланд, Сан Марино, Швајцарија, Грција,

Back to top button
Close