Средба Маричиќ – Холштајн: На повидок позитивен исход во заложбите за пристапување на Северна Македонија кон ЕУ

Заменик претседателот на Владата за европски прашања, Бојан Маричиќ денеска имаше средба со германската амбасадорка во земјава, Анке Холштајн, на која се разговарало за напредокот во спроведувањето на реформите, но и за новиот пристап кон решавањето на отворените прашања со Бугарија.

Вицепремиерот Маричиќ посочи дека новиот пристап кон решавањето на овие прашања, за кој со амбасадорката се согласиле дека ветува позитивен исход и дава нова вредност во заложбата на Северна Македонија за пристапување кон Европската Унија, ќе донесе и промена на атмосферата помеѓу народите на двете земји.

– Посетата на германската министерка за Европа, Ана Лирман, на првиот ден на новата Влада, ја потврди позицијата на СР Германија кон евроинтеграцијата на нашата земја и Западен Балкан. Сега наша обврска е и понатаму да продолжиме со континуирано реализирање на реформската агенда и да работиме на решавање на отворените прашања со Бугарија на еден добрососедски, транспарентен и инклузивен начин, истакна на средбата Маричиќ.

Германската амбасадорка Холштајн на средбата нагласила дека СР Германија останува и понатаму силен поддржувач на Северна Македонија во евроинтеграцискиот процес и буден надгледувач на спроведување на реформската агенда на земјава.

Back to top button
Close