Сталев: Предлогот на француското претседателство со ЕУ е многу избалансиран

 – Предлогот на француското претседателство со ЕУ е многу избалансиран и за Северна Македонија и за Бугарија, коментира за ТВ Бугарија Стојан Сталев, поранешен министер за надворешни работи на Бугарија и долгогодишен амбасадор во Берлин и Анкара.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, според Сталев, предлогот што доаѓа од Париз е успех за завршеното француско претседателство со ЕУ и за претседателот Макрон.

И покрај комплицираната ситуација во Франција поврзана со претседателските и парламентарните избори, Емануел Макрон сепак успеа да го насочи вниманието на својот надворешно – политички тим да направи голем чекор со вклучување на Северна Македонија, Бугарија и европските критериуми за членство во ЕУ во европската агенда. ЕУ разбира дека веќе не станува збор за бугарски барања и дека Македонија треба да продолжи со одговорно однесување во оваа ситуација.

Сталев ги коментираше протестите во Скопје организирани од ВМРО-ДПМНЕ и Левица дека оваа тема е многу сложена и натоварена со историски емоции од двете страни.Тензијата мора да се намали од македонска страна и овие офанзивни напади да престанат, бидејќи Северна Македонија мора да се ослободи од влијанието на Југославија и минатото, кое доминира со темата Бугарија.

Според Сталев, Бугарија нема претензии кон Северна Македонија, ниту како земја, ниту како територија, таа прва ја признала. Како што во Северна Македонија има екстреми за време на протестите, така и во Бугарија има слично однесување кај одредени групи и повици за умереност, рече и Стојан Сталев. Разбирањето на популизмот на политичарите е многу лошо и Северна Македонија мора да има политички лидери кои ги апстрахираат и менуваат овие популистички чувства, а не да се прилагодуваат на нив и да ги користат. Но, ова, според Сталев, важи и за Бугарија, Северна Македонија е членка на НАТО и многу е важно да се биде членка на ЕУ, бидејќи тоа ќе и донесе инвестиции и просперитет.

Сталев потсети дека само во првите четири години по влезот на Бугарија во ЕУ во 2007 година, во неа влегле 28 милијарди евра странски инвестиции, од кои дел биле во недвижности и туризам, но и во индустријата и производството, а потоа и првите во него се создадени големи приватни индустриски зони. Местото на Северна Македонија е во ЕУ. Пријателството меѓу Бугарија и Северна Македонија не може да се постигне само преку европските институции, а Софија мора да вложи напори и да гледа во иднината и да не зборува толку многу за минатото. Историските спорови не треба да бидат водечки политички контакти и секојдневие, како и економија и култура.

 

Back to top button
Close