Стејт департмент: Одобрена продажба на борбени авиони Ф-35 на Јапонија

– Стејт департментот потврди дека е одобрена можноста за продажба на 105 борбени авиони Ф-35 на Јапонија за 23 милијарди долари.

„Од витално значење за американските национални интереси е да и се помогне на Јапонија да развие и одржи силна и ефикасна одбранбена сила“, се вели во соопштение на Стејт департментот.

Предложената продажба на борбени авиони нема да го наруши воениот баланс во тој дел од Азија.

Back to top button
Close