Стејт департмент: Северна Македонија не ги исполнува минималните стандарди за елиминација на трговијата со луѓе

Северна Македонија не ги исполнува целосно минималните стандарди за елиминација на трговијата со луѓе, но прави значителни напори да го стори тоа. Владата покажа севкупни зголемени напори во споредба со претходниот период на известување и затоа Северна Македонија остана на ниво 2, стои во извештајот за трговијата со луѓе што денеска го објави американскиот Стејт департмент, пренесува Гласот на Америка на македонски јазик.

– Овие напори вклучуваа зголемување на вкупните напори за спроведување на законот, вклучително и истрага, гонење и осудување на повеќе трговци со луѓе. Владата продолжи да ги зголемува ресурсите за засолништето за жртви на трговија со луѓе. Министерството за внатрешни работи (МВР) и Државниот инспекторат за труд потпишаа меморандум за соработка за подобрување на координацијата на истрагите за трговија со луѓе, вклучително и преку заеднички инспекции и обуки. Сепак, владата не ги исполни минималните стандарди во неколку клучни области, се вели во извештајот.

Обвинителството за организиран криминал и корупција (OCCPO) немаше доволно ресурси за да се справи со сите случаи под нејзина јурисдикција, а некои локални полициски и окружни обвинители не пријавиле потенцијални случаи на трговија со луѓе до Работната група за борба против трговија со луѓе (наменска група) или OCCPO и користеле кривични дела со поблаги казни за гонење на трговците со луѓе. И, додека владата го зголеми финансирањето на засолништата, сепак тоа покрива само мал процент од оперативните трошоци.

Слично на тоа, владата не додели средства за мобилни тимови кои ги идентификуваат повеќето потенцијални жртви секоја година, и покрај минатите обврски да го сторат тоа. Локалната полиција и некои гранични агенти постојано не ги проверуваа индикаторите за трговија со луѓе и, како резултат на тоа, властите веројатно депортираа некои неидентификувани жртви на трговија со луѓе без упатување до соодветни служби или заштитни мерки за да се спречи повторната трговија со луѓе, се посочува во извештајот.

Како што беше објавено во последните пет години, трговците со луѓе експлоатираат домашни и странски жртви во Северна Македонија, додека трговците со луѓе ги експлоатираат жртвите од Северна Македонија во странство. Жените и девојките во Северна Македонија се експлоатирани преку сексуална трговија и принудна работа во земјата во ресторани, барови и ноќни клубови. Сексуалните трговци со луѓе регрутираат странски жртви обично од Источна Европа и од Балканот, вклучувајќи ги Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Молдавија, Романија, Русија, Србија и Украина. Граѓаните на Северна Македонија и странските жртви кои транзитираат во земјата се експлоатирани за сексуална трговија и принудна работа во градежниот и земјоделскиот сектор во Јужна, Централна и Западна Европа. Трговците со луѓе, кои често се роднини или блиски пријатели, ги експлоатираат децата Роми преку принудно питачење и сексуална трговија во рамките на принудни бракови. Трговците со луѓе се повеќе регрутираат жртви со лажни онлајн профили на социјалните мрежи и разни онлајн апликации. Во 2021 година, трговците со луѓе од Тајван регрутирале работници од Тајван со лажни ветувања за работа во Северна Македонија со цел принудна работа. Трговците со луѓе ги одземаа пасошите, ги задржале платите, го ограничиле движењето и поставиле центар за повици каде што ги принудуваа жртвите од Тајван на лажни повици, забележува американскиот Стејт департмент.

Мигрантите и бегалците кои патуваат или се криумчарат низ Северна Македонија, особено жените и децата без придружба, се ранливи на трговија со луѓе од нивните криумчари или други мигранти. Невладините организации известуваат дека децата со ментална и физичка попреченост се сè поранливи на трговија со луѓе.

Официјални лица и набљудувачи продолжуваат да пријавуваат дека полициските службеници кои се ниско рангирани може да бидат соучесници во трговијата со луѓе, вклучително и криење докази, примање мито, менување на патролните рути во корист на сторителите, известување на сторителите пред дејствија за спроведување на законот или директна вмешаност во организиран криминал, се вели во извештајот за трговијата со луѓе кој го објави Стејт департментот на САД

Back to top button
Close