Стотици мигранти повторно со брод дојдоа на Лампедуза, островот пренатрупан

Само во последното деноноќие стотици мигранти повторно пристигнаа со брод на италијанскиот остров Лампедуза. Според локалните медиуми, 700 лица, меѓу кои имало и малолетници, пристигнале на островот со брод од Тунис и другите африкански земји.

Пред само четири недели, овој мал сицилијански остров прими околу 2.000 мигранти за многу краток временски период.

Локалните власти и владата во Рим се обидуваат што побрзо да ги пренесат луѓето во бродови-карантини или во другите делови од земјата.

Прифатилиштето на островот, опремено за прием на околу 250 лица, е пренатрупано и во него веќе се наоѓаат над 1.000 мигранти, јави агенцијата Аднкронос.

Во споредба со истиот период минатата година, тројно е зголемен бројот на бродови со мигранти кои пристигнуваат во Италија.

Back to top button
Close