Судијата го казни Трамп со 9.000 долари и се закани со затвор во сличајот за премолчувани пари

Доналд Трамп на денешноторочиште беше обвинет за непочитување на судот и заработи казна со 9.000 долари за повеќекратно прекршување на наредбата да молчи и да не дава јавни изјави за сведоците, поротниците и некои други лица поврзани со неговиот случај за прикривање пари во Њујорк.

President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump walk out of the poll in West Palm Beach after voting on election day. ‘This is going to be an important election. Go out and vote, no matter who you vote for’, said President Trump.
Pictured: Donald Trump,Image: 736049586, License: Rights-managed, Restrictions: -ARG, -BEL, -CHN, -CZE, -FIN, -FRA, -HUN, -JPN, -MEX, -NLD, -NOR, -PER, -PRT, -SVN, -SWE, -TWN, -GBR, Model Release: no, Pictured: Donald Trump, Credit line: Orit Ben-Ezzer/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ако го повтори делото, судијата го предупреди дека може да биде затворен.

Обвинителите навеле 10 прекршувања, но њујоршкиот судија Хуан М. Мерчан утврдил дека имало девет.

Пресудата беше жесток укор на инсистирањето на републиканскиот поранешен претседател дека ги користи своите права за слобода на говорот.

Суптилната закана на судијата дека ќе затвори поранешен претседател сигнализираше дека и онака несигурната правна положба на Трамп може дополнително да се влоши во зависност од неговото однесување за време на судењето.

 

Мерчан напиша дека е „многу свесен и ги заштитува“ правата на Трамп од првиот амандман, „особено со оглед на неговата кандидатура за функцијата претседател на Соединетите држави“.

 

Критично е важно легитимните права на слободата на говорот на обвинетиот да не бидат скратени, тој да може целосно да води кампања за функцијата што ја бара и да може да одговори и да се брани од политички напади“, напиша Мерчан.

Сепак, тој предупреди дека судот нема да толерира „намерно прекршување на неговите законски наредби и дека доколку е потребно и соодветно под околностите, ќе изрече затворска казна“.

 

 

 

Back to top button
Close