СВР Тетово бележи драстично намалување на бројот на сообраќајни прекршоци во првата половина од 2020 споредено со истиот период лани

 Извршената анализа на статистичките податоци за сообраќајните прекршоци при СВР Тетово за првите шест месеци од 2020 година покажуваат огромно намалување во споредба со лани. 

Оттаму посочуваат дека ограниченото движење и полицискиот час поради коронавирусот е причина за намалената фреквенција на луѓе и возила, а со тоа и на направени сообраќајни прекрошици.

Во изминатите шест месеци од оваа година на подрачјето на СВР Тетово вкупно откриени и законски санкционирани се 3556 сообраќајни прекршоци,  од кои на тетовскиот регион 2609 и 947 на гостиварскиот, што претставува 8300 помалку во споредба со истиот период лани. За санкционирање на овие прекршoци биле изготвени 2448 прекршочни платни налози, од кои 1607 во Тетовско и 841 во Гостиварско. Исто така, и 1138 мандатни платни налози (ТЕ-1002 и ГВ-136), како и 5344 барања за поведување на прекршочна постапка против исто толку сторители (ТЕ-3661 и ГВ-1683), истакнува портпаролот Марјан Јосифоски.


И натаму брзото возење е најчеста причина да се казнуваат возачите. Јосифоски рече дека најмногу од прекршоците констатирани во првото полугодие (849) се однесувале на неприлагодена брзина според условите на патот, односно на пребрзо возење.

-Покрај тоа, кај 387 од контролираните возачи било утврдено дека ги управуваат возилата под дејство на алкохол, 171 возило-возач не држело страна на движење, 74 непочитувале првенство на минување и друго, вели Јосифоски.

Во првите шест месеци од 2020 помал од лани за 57 е и вкупниот број на случени сообраќајни несреќи кој сега изнесува 365, од кои 268 во Тетовско и 47 во Гостиварско. Според полициската статистика, речиси двојно помал е и бројот на загинатите лица – вкупно четири (ТЕ-3 и ГВ-1) наспроти минатогодишните седум во истиот период.

Back to top button
Close