СЗО: Асимптоматските случаи ретко го шират новиот коронавирус

Луѓето кои немаат симптоми на новиот коронавирус ретко ја шират инфекцијата, изјави епидемиологот на Светската здравствена организација, Марија Ван Керх.

– Врз основа на податоците што ги имаме, се чини дека ретко лице без симптоми го пренесува (вирусот) на друго лице, нагласи таа.

Ван Керх истакна дека СЗО добива извештаи од држави, што детално ги следат контактите на заразените, вклучително и асимптоматски случаии и тие држави не откриле дека пренесувањето продолжува со таквите случаи.

Ван Керх рече дека луѓето кои немаат симптоми на Ковид-19, често развиваат лесна форма на болеста, јави Си-Ен-Ен. Во исто време, таа повтори дека вирусот се шири преку капки, што се ослободуваат кога некој кашла или кива.

 

Back to top button
Close