СЗО: Владите во Европа не треба да ги намалуваат трошоците за здравство

–  Економска криза во Европа – последица од пандемијата на новиот коронавирус – не треба да ги присилува владите да ги намалат јавните трошоци за здравството, предупреди денеска европскиот огранок на Светската здравствена организација.

– Загрижени сме дека земјите можат да одговорат на кризата на ист начин како што направија пред десет години – со намалување на јавните трошоци во здравството, рече директорот на СЗО Европа, Ханс Клуге,  на прес-конференција во Копенхаген.

– Наши приоритет денес мора да биде да инвестираме во здравство, социјална заштита и да избегнуваме мерки на штедење“, рече тој, потсетувајќи дека економското закрепнување ќе биде можно само доколку циркулацијата на коронавирусот е под контрола.

Според СЗО, меѓу 2008 и 2013 година јавниот здравствен буџет по глава на жител се намалил во скоро половина од земјите во регионот.

Според европскиот огранок на СЗО, што опфаќа 53 различни држави – од Русија до Андора, официјално потврдените случаи на заразени со новиот коронавирус во Европа се веќе над два милиона, а смртните случаи поврзани со вирусот – 175.000.

Back to top button
Close