Таравари: Торбешите треба да бидат дел од Преамбулата на Уставот

Претседателот на Алијансата за Албанците и еден од лидерите на коалицијата ВЛЕН, Арбен Таравари денеска оствари средби со претставници на здружението „Обединети Торбеши” од Струга.

На средбата се разговараше за конечниот статус на Торбешите како посебна етничка заедница во РСМ, особено за процесот за нивно формално признавање во Уставното право на РСМ, според потенцијалот за промени во Уставот на РСМ, во Преамбулата.

„Доколку се земат предвид официјалните податоци од последната регистрација на населението и домаќинствата во нашата држава, како Торбеш се изјасниле 7000.00 граѓани, што претставува јасна причина за желбата на овие жители за самоопределување како посебна етничка заедница која заслужува посебно место како и другите национални и етнички групи во Преамбулата на Уставот на РСМ. Уставниот поредок на нашата држава, особено измените на него од Охридскиот рамковен договор, особено измените на истиот донесени со Охридскиот рамковен договор, за остварување на правото на секој граѓани, освен личното чувство на припадност на националната или етничката група, тоа бара и формално признавање на истата”, вели Таравари.

Од тие причини Таравари нагласува дека Торбешите треба да биде дел од Преамбулата на Уставот, со што овие жители ќе можат целосно да се вклучат во системот, како лојални, вредни и способни луѓе, со можност подеднакво да ги остварат своите права на живот, работа и образование според остварувањето на принципот на позитивна дискриминација.

„Од гореспоменатата причина, коалицијата ВЛЕН покажа јасна позиција дека го поддржува Торбеши во ова барање и јавно се обврзува дека за секоја евентуална промена на Преамбулата на Уставот на РСМ, ќе работи така што, покрај другите заедници, и Торбешите се дел од Уставот на РСМ, како посебен даночен дел истакнат како етничка заедница”, вели Таравари.

Back to top button
Close