Тесно водство за Ѓукановиќ на изборите во Црна Гора-мртва трка меѓу власта и опозицијата

Според првичните проценки од денешните парламентарни избори во Црна Гора, од обработени 58% од гласовите Демократската партија на социјалистите на Мило Ѓукановиќ освоила 34,4 отсто, а коалицијата „За иднината на Црна Гора“ 33,3%. Коалицијата „Мирот е наша нација“ освоила 12 проценти од гласовите.

Но, опозицијата јавува дека е во предност во Подгорица, но и во Будва каде ДПС за првпат во историјата би била поразена.

На денешните избори рекордна беше и излезеноста од речиси 76 проценти, што е за дваипол отсто повеќе од изборите во 2016-та година. На изборите учествуваа шест коалции и пет политички партии.

Гласањето се одвиваше во мирна атмосфера. До ДИК не биле пријавени поголеми инциденти, но евидентирани беа пријавите за масовно кршење на правилата за визуелна идентификација на гласачите. Од избирачките одбори не им барале на граѓаните да ги спуштат медицинските заштитни маски, со што потенцијално се овозможува гласање со друг документ за идентификација.

Црногорците ги дочекаа овие парламентарни избори длабоко поделени, во атмосфера на зголемени политички тензии меѓу владејачката Демократска партија на социјалистите на Мило Ѓукановиќ и опозицијата.

Евентуалната тесна победа на Ѓукановиќ ќе значи дека ќе мора да преговара за нова влада, и тоа со помалите партии, чија поддршка, според аналитичарите ќе дојде и со голема политичка цена.

Back to top button
Close