Токсичен отпад

Ви пренесуваме дел од колумната на Катерина Блажевска за Призма:

Кандидатот на Мост, Јакослав Ројница направи вистинска сензација со неговиот спот во изборната кампања во Хрватска. Спотот почнува со кадар, каде што тој во црн костум, бела кошула и со бели обувки стои на работ од карпа надвисната над морето. Во заднина се слуша драматична музика, која ја зголемува тензијата на моментот додека неговиот поглед е вперен кон морскиот хоризонт. Во еден миг, тој решително скока во морето. По кус кадар, во кој се гледа само мoрска пена, одеднаш тој се појавува на површината. На крајот, од истата карпа од каде што скокна, наводенетиот кандидат за пратеник ја испраќа пораката: „Со нас ќе испливате од сите проблеми“. Во останатите секунди од спотот, гласачите се повикуваат да нурнат и да испливаат на 5 јули (изборниот ден).

Главниот протагонист во спотот е возрасно лице, своевремено политички затвореник, кој за својот „престој“ на Голи Оток ја напишал автобиографската книга „Jaс сум 6387“.

Идејата за спотот извира од изреката „еднаш мора да се скокне во ладна вода“, во смисла луѓето да се охрабрат да повлечат потег, да донесат храбри одлуки и решенија.

Се разбира, судбината на која било одлука не зависи од тоа дали е визуализирана со спот, туку дали ќе биде реализирана од нејзиниот промотор, дали тој навистина има таква желба, визија и волја. Граѓаните на Хрватска задутре ќе се изјаснат за тоа со чии кандидати се надеваат дека ќе испливаат од проблемите.

Целата колумна на Призма на следниот линк.

Back to top button
Close