Топалов: Љубчо Георгиевски да им ги отвори очите на своите сограѓани, а не…

„Љубчо Георгиевски мора да се бори за каузата за која зборува, но не во Бугарија, туку во РС Македонија. Во Бугарија сме свесни за историската вистина и тој нема што да ни ги отвори очите“, изјави бугарскиот професор Кирил Топалов член на Заедничката бугарско-македонска комисија за историски работи, во интервју за БГНЕС, пренесе Експрес.

Георгиевски најави дека ќе ја посети Бугарија во наредните денови за да помогне во решавањето на споровите меѓу двете земји. Во интервју за Алсат Георгиевски ги повика Македонците да читаат архивски документи за да ја дознаат вистината. „Нема фалсификати, сè е во оригиналот. „Насекаде можете да видите дека Македонец и Бугарин се исти“, нагласи Георгиевски.

„Љубчо Георгиевски мора да им ги отвори очите на своите сограѓани. Тоа е неговата мисија “, категоричен е Топалов.

Според него, Георгиевски мора да ги убеди своите сограѓани да престанат со антибугарската кампања.

„Апсурдно е затоа што Бугарија се бори за Македонија. Нивната независност за прв пат ја признавме во 1992 година, им помогнавме кога имаше ембарго, им дадовме тенкови и топови да се бранат. Ги спасивме од одмаздата на југословенскиот диктатор Слободан Милошевиќ “, вели Топалов, кој е исто така Тој е крајно разочаран од она што го видел деновиве на македонската телевизија, од кое „тече бесен бран антибугаризам“. „Се прикажуваат ужасни карикатури на бугарски политичари, а во исто време тие сакаат истите овие политичари да ги прифатат во ЕУ. Не може да биде така! “, вели Топалов.

„Георгиевски мора да се обиде да ги смени идеите и самосвеста на македонското општество таму на самото место. Тој мора да ги убеди дека Бугарија е нивната најблиска земја, најдобронамерна за нив “, рече проф. Топалов.

Во исто време, тој истакна дека како премиер, Љубчо Георгиевски и Борис Трајковски, како претседател, се обиделе да водат братска и пријателска политика кон Бугарија, за што платиле. „Едниот беше маргинализиран, а другиот почина во авионска несреќа. „За жал, со нивното отстранување од политиката во Македонија, настана страшен бесен бран на антибугарски ставови“, вели Топалов.

Back to top button
Close