Тошковски: До Нова година ќе може да ги обновиме оние 650.000 пасоши со старото име

Панче Тошковски – техничкиот министер за внатрешни работи денеска во утринска емисија на тв Сител рече дека дневно може да се изработат само по 3.000 нови пасоши, но во оптимизирани услови.

„Имаме две машини со дневен капацитет кој се надевам дека ќе го оптимизираме, за околу 3.000 пасоши дневно. Но најважно е да не го изгубиме континуитетот, динамиката во испораката на обрасците. Ако има печатење на пасоши од тип Б со други јазици, ќе биде под 2.800, така е побавно“, рече Тошковски.

 

– Advertisements –

 

 

Неговите прогнози се дека пасошите ќе се обноват до Нова Година доколку се биде во ред со машините и испораката на обрасците.

 

„До Нова година ќе може да се стигне, имаме отприлика околу 10 месеци, но само ако се зголеми капацитетот, барем минимално, и ако ги имаме обрасците – ќе може да ги обновиме оние пасоши 650.000 со старото име. Уште една машина не може да се обезбеди, затоа што сега се избори, а таа постапка трае долго време. Ако работиме 25 дена во месец, по 3.000 на ден, тоа е 75.000 месечно. Со оваа бројка ќе може да се обноват“ – рече Тошковски.

 

Тој порача дека денеска добил допис од Брисел дека ЕУ нема да прави проблеми доколку македонските граѓани би требало да патуваат со македонски пасоши со старото уставно име и ги повика пратениците во Собранието да го изменат законот за патни исправи.

 

„Денеска добив на писмено информација каде комитетот за патни исправи на Европската комисија одржал состанок, ми беше најавено од белгискиот амбасадор. Ќе имаат разбирање за проблемот и ќе бидат максимално коректни и воздржани во однос на нашите граѓани. Нашите граѓани кои се надвор од Македонија, 70.000 се со старото име во Германија, тоа го имаат Германците како податоци, ние го немаме. Тие без проблем ќе може да отидат во Унгарија и Чешка, ама нема да можат да излезат од Македонија, ако дојдат дома. Европскиот комитет дава мислење до земјите да имаат разбирање. А ние што правиме – само Македонија, освен Грција, ќе крши основно човеково право на слобода и движење, заради тоа што пратениците од владејачката структура – од СДСМ и ДУИ, не сакаат да стиснат едно копче“, рече Тошковски.

Back to top button
Close