Традиционално сечење бадникови гранчиња, на Бадник ќе им се делат бесплатно на граѓаните пред Соборниот храм

На месноста Говрлевска Краста на падините на Водно денеска напладне во организација на Одборот за прослава на Бадник 2024 традиционално беа исечени бадникови гранчиња кои на Бадник (6 јануари) ќе им се делат бесплатно на граѓаните пред Соборниот храм „Свети Климент Охридски“  во Скопје.

Кум на годинашното одбележување е Божидар Јанковски, сопственик на „Дајнерс“, кој ќе го понесе ќупот за Бадник 2024, а Здравичар годинава е актерот Атанас Тановски, кој на платото пред Соборниот храм на 6 јануари ќе ја каже здравицата во пресрет на најголемиот христијански празник Божик.

Сечењето на гранчињата почна со пречек на Кумот и Здравичарот и на официјалните гости, кои заиграат македонско оро на музика на оркестар од трубачи. На настанот, меѓу останатите учествуваше и градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска.

-Потоа следува церемонија на засадување млади бадникови стебла, што е задача на новиот Кум и Здравичар, и на крајот од церемонијата Кумот и Здравичарот го кршат лебот на софрата на која ќе продолжи дружбата со риба и чашка пијалак, придружено со звуците на трубите и тапанот, соопшти Одборот за традиционална прослава на Бадник. цр/

Фото: МИА

Back to top button
Close