Тренчевска: Треба да се стремиме за првпат да имаме жена претседателка на државата

Родовата еднаквост е борба за сите нас, таа не признава политичка припадност, вели министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска.

Таа потсетува дека денеска прв пат во историјата на Собранието ќе се одржи пленарна седница посветена на успесите и неуспесите во делот на родовата еднаквост во последните 20 години.

-Ќе се одбележи и 20-годишнината од основањето на Клубот на парламентарки. Пратеничките се оние кои се изборија да се одржи ваква седница, на која ќе се зборува за положбата на жените во државата, за тоа каде бевме и каде сме со цел да имаме повеќе права, вели министерката во интервју за Студио 10 на ТВ 24.

-Апсолутно треба да се стремиме жени да бидат на највисоките функции вклучително и за првпат да имаме жена претседателка на државата, вели Тренчевска.

Таа истакнува дека во моментов има 51 жена од 120 пратеници или 42 отсто што е над европскиот просек, но додава дека не можеме да се пофалиме со успех на застапеноста на жените во извршната власт, во која има само пет министерки и две заменички. Во локалната самоуправа во советите, пак, вели министерката, има добри резултати, но разочарувачки е бројот на градоначалнички, само две од 81 општина.

Тренчевска појаснува дека ова е резултат на квотата за правична застапеност на жените или афирмативна акција. Министерката додава дека се покажало оти квотата е нужна, затоа што кај нас се уште нема свест за родова еднаквост.

Back to top button
Close