ТРИ ВАЖНИ ИНДИЦИИ ВО ИСТРАГАТА ЗА ИСЧЕЗНАТА ДАНКА  Полицијата има нова насока на истрага, се стеснува кругот

Исчезнатото девојче Данка Илиќ (2) кое се води како исчезнато од вторник, 26 март, околу 13 часот во Бањско поле кај Бор, се уште не е пронајдено. Вчера попладне, по 27 часа, полицијата ја прекина теренската потрага бидејќи не верува дека Данка се наоѓа на претресениот простор од околу 10 километри квадратни. Сега истрагата се движи во друга насока, а овие три важни индиции може да доведат до исчезнатата Данка.

1) Преглед на мобилниот телефон на мајката

Полицијата вчера го зела телефонот на Ивана Илиќ, мајката на исчезнатото девојче и го испратила на вештачење, дознава „Блиц“. Полицијата тоа го прави како дел од пошироката истрага за сите контакти на семејството на исчезнатата Данка Илиќ и нивните врски.

Податоците од телефонот на мајката на Данка би можеле да укажат на нови детали или луѓе од значење за случајот. Треба да се напомене дека анализата на телефонот на мајката на Данка, како и тоа што родителите на исчезнатата Данка Илиќ вчера биле приведени во полиција на распит во врска со исчезнувањето на нивната двегодишна ќерка, не значи дека тие се осомничени или обвинети за какво било кривично дело.

 

2) Анализа на податоци од базни станици

Откако теренската потрага по исчезнатата Данка Илиќ е прекината, се врши детална проверка на податоците од базните станици на мобилни телефони во областа Бањско поле, со цел да се утврди движењето на сите лица кои биле во близина на местото каде што исчезнало девојчето во вторникот. Вкрстувањето на овие податоци со изјавите на сите лица со кои полицијата разговарала по исчезнувањето може да укаже на можни недоследности во изјавите и да отвори нови можности во истрагата. –

Досегашните резултати укажаа на нов правец во кој треба да оди истрагата. Пребарувањето на теренот е прекинато, но работата за пронаоѓање на девојчето е интензивирана и нема да запре додека не се најде детето – изјави синоќа за „Блиц“ добро упатен извор.

3) Проверка на деталите од пријавата за исчезнувањето на малата Данка

Иако теренската потрага е прекината, истрагата за исчезнувањето на Данка продолжува, а сега се проверуваат приватниот живот и контактите на сите членови на семејството. Повторно се прочешлани нивните изјави, како и деталите од пријавата на мајката на Данка за исчезнувањето на детето – времето на кобниот настан, каде отишле пред исчезнувањето, каде отишла мајката откако се случило. Се уште не знаеме многу за моментот на исчезнувањето на Данка. Нејасно е и како 22-месечното девојче успеало толку брзо да исчезне од погледите на возрасните среде бел ден. Затоа истражувањето на деталите за извештајот за исчезнато лице може да помогне да се фрли ново светло на тој мистериозен момент во вторник попладне.

Детективот Миле Новаковиќ, поранешен началник на Управата за криминалистичка полиција, за „Блиц“ вели дека тоа што полицијата ги истражува дејствијата на сите членови на семејството, вклучително и мајката и таткото кои биле подложени на полиграфско испитување, не значи дека тие се виновни.

Back to top button
Close