Турција спречи обид за шверцување 276 мигранти

Властите во Турција спречија обид за шверцување 276 мигранти кои имале намера да стигнат до Европа со брод, објави турската новинска агенција Анадолија.

Во акцијата се уапсени осум лица осомничени за трговија со луѓе.

Екипи на полицијата и крајбрежната стража ја спроведоа акцијата на бродот во пристаништето во близина на Измир, кој се подготвувал да замине со 276 мигранти, меѓу кои 46 жени и 59 деца, од Авганистан, Бангладеш, Сирија, Сомалија и Иран.

Се претпоставува дека мигрантите  планирале да стигнат до Европа преку Турција и преку остров во Грција.

Оваа рута е вообичаена за пристигнување во Европа од оваа насока, додека некои мигранти од Турција се обидуваат да влезат во Грција преку реката Марица, која се наоѓа на границата меѓу двете земји. паг/

Back to top button
Close